10 tips voor energiebesparing op de werkvloer

25 Apr 2023

10 tips voor energiebesparing op de werkvloer

Energiebesparing op de werkvloer is niet alleen goed voor het milieu, maar het is ook een goede manier om geld te besparen. Met deze 10 tips kan je energie besparen op de werkvloer.

1. Stel een energieplan op

Het stellen van een energieplan is een goede manier om geld te besparen en energie te besparen op de werkvloer. Je kan het energieplan gebruiken om doelstellingen inzake energieverbruik te stellen en te monitoren.

2. Gebruik energiezuinige apparatuur

Gebruik energiezuinige apparatuur zoals energiezuinige computertoestellen, lichtbronnen en andere apparatuur die energie bespaart. Zorg ervoor dat je energiezuinige apparatuur gebruikt in plaats van oude, energie-intensieve modellen.

3. Vervang verouderde verlichting

Het vervangen van verouderde verlichting door energiezuinige LED-verlichting is een goede manier om energie te besparen op de werkvloer. LED-verlichting is efficiënter en verbruikt minder energie dan traditionele verlichting.

4. Gebruik slimme thermostaten

Slimme thermostaten verhogen automatisch de temperatuur in de kamers als er personen aanwezig zijn en verlagen de temperatuur als er niemand aanwezig is. Hiermee kan je energie besparen door het beheer van de verwarmings- en koelingssystemen.

5. Gebruik zonne-energie

Het gebruik van zonne-energie op de werkvloer is een goede manier om energie te besparen. Door zonnepanelen te plaatsen kan je de energierekening verlagen en de energieproductie verhogen.

6. Maak gebruik van natuurlijke lichtbronnen

Natuurlijk licht is een goede bron van verlichting en energie. Door ramen open te zetten en gebruik te maken van daglicht kan je energie besparen op de werkvloer.

7. Gebruik bewegingssensoren

Bewegingssensoren kunnen worden gebruikt om verlichting en andere apparatuur te schakelen wanneer mensen in een kamer aanwezig zijn. Dit kan energie besparen doordat de verlichting en apparatuur alleen worden ingeschakeld als er mensen aanwezig zijn.

8. Stel energiebesparende regels in

Stel energiebesparende regels in op de werkvloer. Voorbeelden hiervan zijn het stoppen met het aanlaten van apparatuur wanneer het niet wordt gebruikt, het verlagen van de verwarming in bedrijfspanden en het gebruik van energiezuinige apparatuur.

9. Gebruik een energiebeheersysteem

Een energiebeheersysteem is een goede manier om energie op de werkvloer te beheren en te monitoren. Het kan je helpen bij het monitoren van energieverbruik en het beheren van energiebesparingsprogramma's.

10. Aanmoedig medewerkers

Ten slotte is het belangrijk om medewerkers aan te moedigen om energie te besparen op de werkvloer. Door het organiseren van informatiebijeenkomsten en het verstrekken van energiebesparende tips, kan je medewerkers aanmoedigen om energie te besparen.

Met deze 10 tips kan je energie besparen op de werkvloer en geld besparen. Door energiebesparende maatregelen te nemen, kan je significante besparingen realiseren.